2.2.15

kannukasvin lisäys pistokkaista - tutoriaali

Eilinen päivä oli aikamoista härdelliä. Arkipäivät on hiljasia 8-16 kun porukat on töissä ja meikä paimentaa kolmea kattia plus liskot ja kasvit. Ja pihalla pomppii kolme mustarastaurosta! :-D Lunta on täälläkin tullut ja ilmatieteenlaitos ilmottaa lumimääräksi 41 cm. Apuaaaaaaa

 Eilinen alko kivasti banaaniletuilla ja siitä sitten iltapäivällä alkoi kasvien kanssa hääräily. Tein neppien pistokkaita ja ajattelin tehdä pikkasta tutoriaalia siitä miten niitä tehdään "mun tapaan" :)

Syötin D. natalensis ja D. natalensis x nidiformiksen taimet. Ne ovat about kuukauden ikäisiä, 2-3mm halkaisijaltaan ja niitähän on paljon! Hauskaksi jutun tekee että D. nit x nid tekee ihan törkeesti noita kukkia = siemeniä! Se just alko kehittää edellisen kukkavarren siemeniä KUN se  alko taas pukkaamaan uutta vartta. Ei se mitään antaa kukkia. Ei se kihokilta vie paljon voimia verrattuna esimerkiksi kärpäsloukkuun.
_________

Mut hei asiaaaaan. medborgare.

 Mulla on pitemmän aikaa pyörinyt vanha vuoden 2009 N. x hookeriana. Se ooli kasvanut jo sen verran korkeaksi ja näytti ikä painavan jo muutenkin.

LET'S START!


Tiesittekö muuten että Nepenthes x hookeriana on N. ampullarian ja N. rafflesianan risteymä? :-)

Kyseinen risteymä on hyvin yleinen ja sitä löytyy silloin tällöin peruskukkakaupoista muiden, N x ventratan (ventricosa x alata) ja 'Rebecca Soperin'  (gracillima x ventricosa) kanssa

-

Tosiaan viereisessä kuvassa näkyy preparoitava kasvi. Leikkasin sen jo sekatööreillä poikki varresta. Alempana vartta näkyy puumaista osaa. Kun kannukasvit alkavat puutua (eli vihreä varsi muuttuu puiseksi, ruskeaksi, you know), kasvi alkaa vanhettua alhaalta ylöspäin.
 -
Puutunutta osaa ei käytetä lisäyksessä koska se tuskin harvoin tulee heräämään henkiin. Pn parempi käyttää nuoria, vihreitä varrenosia.

----

 Tässä kuvassa olen poistanut alaosan ja katkaissut kärkikasvupisteen eli tuon latvan.

Yleisenä sääntönä sanoisin, että jokaiseen pistokkaaseen on tultava vähintään 2 lehteä. Jokaisen lehden yläpuolella on yksi uinuva kasvupiste (hankasilmu) jonka haluamme aktivoituvan, ja josta haluamme uuden kasvin alkavan kasvaa.

Otan itse vähintään 3 lehden pistokkaita, koska vedän alimman lehden irti mikä musta lisää juurien ilmestymispinta-alaa. En tiedä en ole tutkinut miten se oikeasti vaikuttaa mutta hyvin ovat pistokkaat toimineet tähän mennessä tuolla tyylillä :)

Sitten miksi katkaisin latvapistokkaan latvan: latva ylläpitää kasvissa tilaa nimeltä apikaalidominanssi. Tämän (normaali)tilan aikana hankasilmut uinuvat, koska latva "pomottaa" niitä nukkumaan. Kun latva katkaistaan niin kasvupisteet saavat luvan "rellestää" ja alkavat herätä = good for us!
----



pistokkaiden alaosat joista on poistettu alin lehti vetämällä sitä alaspäin.
nukkuva hankasilmu



Leikkaan lehdistä 2/3 pois. Haihdutuspinta-alaa on vähennettävä, koska pistokkailla ei ole vettäkorvaavia juurirakenteita. Toiseksi niiden tuleva koti on liian pieni jotta kaikki lehdet mahtuis sinne.
 Lisäksi pistokkaat eivät saisi varjostaa toisiaan hirveästi mitä lehtien leikkaus auttaa.
-
Seuraavaksi liotan pistokkaiden pohjia vedessä.

N. ampullaria vanhemmasta peräisin oleva karvoitus jättää ilmaa varteen joka voi kuivattaa juurettoman pistokkaan pahimmassa tapauksessa.

Voihan voi kasrvan periaatteessa rapsuttaa pois mutta tulisko siitä liian paljon arpikudosta pistokkaan hoidettavaks hmm? 


---


Pistän pistokkaat perliitti-rahkasammal-kookoshiutale seokseen (ylijäämä tavaraa:). En tökkää niitä suoraan,  vaan kierrän ne kasvualustaan kuin korkkiruuvit. Lopuksi tiivistetään varren ympäriltä ja toivotaan että ilma ei pääse varren ja kasvualusta väliä tukkimaan.


Minikasvarina mulla on 0,5l ja 0,75l pakasterasioiden pohjat. Kattoon kannattaa tehdä reikiä jotta ilma vaihtuu. Sit teippaan liitoskohdan maalarinteipillä ja nimitägi mukaan. Sijoita rasien puolivarjoon ja lämpöiseen paikkaan joka saa kosteuden tiivistymään.  Ja pikkupaketti on valmis!

Pistokkaiden juurtumisessa voi kestää kuukausi tai sitten puoli vuotta. Kaikki on niin yksilöllistä ja kasvuolosuhteista riippuvaa joten parasta on vain odotell.

Toivon että tutoriaali auttoi sinua ja pistä ihmeessä kommenttia jos tulee jtn. mitteitä taikka kysymyksiä aiheeseen liittyen! :-)

No comments:

Post a Comment

kiitos! :-)