10.6.15

Breeding Death - Rise of the Flesh Devouring Flora

Kukka 6.10.
Kunnia otsikon nimestä kuuluu työkaverilleni Artolle  - kiitss :-)

Puhuttiin tästä postauksen aiheesta jo viime vuoden puolella mutta vasta nyt voin "paljastaa" mikä on homman nimi.

Aloitetaan vaikka siitä että viime vuoden loka-marraskuussa mun yksi kannukasveista, Nepenthes x Tiveyi kukki. Nepit on yksineuvoisia eli kasvi on joko tyttö tai poika - tarkoittaen sitä että kasvia ei voi itsepölyttää ja saada siemeniä yhestä kasvista.  Mun suureksi onnekseni kasvi oli tyttö. Luonnossa ja yleisestikin viljelyssä tyttöjä on vähemmän kuin poikia, noin suhteessa 1:3 luulisin Jotta olisin saannut siemeniä, tarvitsin jostain poikakasvin tuottamaa siitepölyä. Mullahan ei tiedettävästi kukkinut kuin tää yksi joten oli suunnattava katse ulkomaille.

CPUKn kautta sain tilattua kolmea siitepölyä: N. adnata, N. veitchii ja N. maxima 'mini'. Pölyttelin sitten kukkia, joita oli kylläkin aikas paljon (olikohan 50-60kpl) tuossa kukinnossa. Jaoin kukan kolmeen osan limsapullon kansilla

Sitten ajan kanssa siemenkodat alko paisumaan eli kai siellä oli jotain pölytystä tapahtunut.

Maaliskuussa kodat alkoivat tummua ja kukinnosta lähti samanlainen myskintuoksu kuin kukkien auetessa.

Iskin siemenet rahkasammaleen päälle 25.3. ja siitä lähti odottelu. Ensimmäinen havainto tuli 10 viikkoa istutuksesta eli 3.6 risteytyksestä (N.x Tiveyi x veitchii). Toinen havaintokerta lisäsi itäneiden määrää kahdella samasta risteytyksestä eli mulla on nyt tällä hetkellä 3 pientä neppiä kasvamassa!! :-)

Tää on tosi hidasta ja hermoja kutkuttavaa puuhaa. Siemeniä tuli  joku 600kpl mutta luulen että yli puolet noista oli hedelmöittymättömiä eli pölytystä ei ollut tapahtunut. Kolme itänyttä on jo hurja saavutus näitten kavereitten kaa!

Sitten kuvien kera tähän mennessä tapahtuneet tapahtumat:

Kukka 24.10.
Pölytystä 7.11.
Siemenkodat 11.12.
24.12.
18.1.
21.3.
21.3.
(N. x Tiveyi) x veitchi #1 1 viikon vanha
(N. x Tiveyi) x veitchi #2 tänään bongattu
(N. x Tiveyi) x veitchi #3 tänään bongattu

Katotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja millaisia näistä lapsista kasvaa :> Toivotaan että vielä kavereita heräilee vielä lisää!

1 comment:

kiitos! :-)