22.11.14

planting of pygmy gemmae!


Eilen tuli postissa vihdoin ja viimein mun kaipaamat kääpiökihokkien itusilmut!! Yesshh! Hommahan meni niin että alunperin tilasin tältä ranskalaiselta (yksityishenkilö) satsin jo 4 viikkoa sitten. Noh, kolme viikkoa meni ja viime viikolla ilmoitin myyjälle etten ole vieläkään saanut häneltä kirjettä. Onneksi ystävällisenä ja ymmärtäväisenä hän lupas lähettää uuden satsin, ja lisäksi bonuksen kera.
_____
Nopea kertaus niille joille kääpiökihokit on uusi käsite :) :

- Kääpiökihokit/ pygmy Drosera/  käsittää noin 40 Australialaista lajia jotka ovat kooltaan tunnusomaisen pieniä (+/- 1cm) ja joiden keskus on tiheäkarvainen. Ne kasvavat luononvaraisesti sadekaudella ja horrostavat kuivakaudella. Ne kukkivat itsensä kokoisin kukin mutta tekevät harvoin siemeniä. Niinpä näitä lajeja on helpointa ja kannatavinta lisätä suvuttomasti itusilmuista.

itusilmu: (Kasvitiede) hankasilmu joka emokasvista irronneena kasvaa uudeksi yksilöksi
 
Jotta kääpiökihokkeja voi kasvattaa, lämpötilan pitäisi olla tasaisesti alle +26C  jotta kasvi ei alkaisi horrostamaan. Kasvi siis ajattelee kuuman kesän alkaneen ja alkaa tekemään itusilmuja. Olisi kuitenkin hyvä "monistaa kasviaan" koska usein on käynyt niin että kasvit kuolevat yllättäen jolloin koko kokoelma voi kadota.  


 http://www.pygmy-drosera.net/sewelliae/D_sewelliae1.jpg
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oli totisesti yllätys kun hain eilen postin. Maxikirje oli puoliksi avattu ja silmut oli vain märkään paperiin kiedottuna alttiita pakkaselle. Ne ei siis ollu minkäänlaisessa minigrippussissakaan. Eivät sentään olleet jäässä. Voi olla että posti oli just vähän aikaa sitten jaettu että ehdin ajoissa pelastamaan silmut...

 
 
Onneksi suurin osa silmuista oli vihreitä = elossa ainakin terveen järjen mukaan. Toki pari rusehtavan harmaatakin löytyi enkä niitä sitten istuttanutkaan. Aika kivasti osa oli alkannu jo itämään! :--) Varsinkin bonuslajin, D. oreopidiumin kohdalla lähes kaikissa oli nähtävissä jo kasvun heräämistä.

Drosera roseana
Drosera oreopidium

Drosera nitidula
Istutin itusilmut tavalliseen lihismixiin, eli turve:perliitti suhteessa 1:1. Kun kerran nää istuttaa, niin ei olisi suositeltavaa siirrellä niitä (kaivaa ruukusta yms siirtely) ja lisäksi näitten juuret kasvaa suhteessa kasvin kokoon tosi pitkiksi.. Sen takia valitsin suht korkeat ruukut. Osa kasvattajista käyttää jopa 15 korkeita ruukkuja mutta mulla ei moisia ollut.


Jännätään kuinka nopeasti alkavat kasvamaan!

No comments:

Post a comment

kiitos! :-)