1.2.15

kärpäsloukku ja sen kukinto

Lähes joka päivä pistelen instagramissa aiheesta kommettia ulkomaalaisille ihmisille jotka jakaa kukkivan, huonokuntoisen loukun kuvia. Kaupasta ostetut loukut ovat yleensä pyörällä päästään vuodenajoista eivätkä siis tiedä luonnollista rytmiä joka normaalisti tarvittaisin kärpäsloukun kukintareaktion saamiseksi. Sen takia loukku voi alkaa vaikka nyt talvella kukkimaan tai ihan muulloin kuin keväällä kun sen pitäisi oikeasti kukkia.


Kukkavarsi näyttää varren päässä olevalta nyrkiltä kun se aloittaa kasvunsa ruusukkeen keskeltä.
Vaikka saisitkin loukkusi kukat kukkimaan niin onko se sen arvoista jos kasvi kuolee kukkimisen rasituksen takia?

Ehkä jollekin on tässä vaiheessa tullut mieleen kysymys siitä miksi kärpäsloukku ei kestä kukkimista. Kyse ei ole luonnonvalinnasta vaan nykyaikana teollisesti tuotettujen kasvien sisäisen kellon sekoittaqmisesta ja omistajien tietämättömyydestä. Luonnossa kaikki pelaa yksyhteen mutta jos kotioloissa ei estetä huonokuntoisen kasvin kukintayritystä on tulos yleensä varmasti surullinen. 

Kukkiminen tähtää siemententuottoon eikkä kärpäsloukku kuki huvikseen.Hyväkuntoinen kasvi = mahdollisuus onnistuneeseen kukintaan

Huonokuntoinen kasvi = huono mahdollisuus selvitytyä kukinnan aiheuttamasta rasituksesta.


---
Ensikertalaiset eivät ehkä tiedä miten loukkua pidetään ja kasvin kunto on vähän niin ja näin.

Kasvi ei  välttämättä:


a.) saa tarpeeksi valoa ansojen kehittämiseen
b.) saa oikeaa ravintoa (älkää syöttäkö herranjestas sitä jauhelihaa sille kasville, hyönteiset on parempi vaihtoehto)
c.) kärsii vääränlaatuisesta vedestä (=hanavesi) jossa on lihikselle hengenvaarallisia aineita mm. klooria ja natriumia. 

-- Sitten kasvi alkaa kukkimaan koska se joko:

a.) luulee että on aika kukkia 
tai 
b.) tekee kuolemaa ja se käyttää viimeiset energiansa lisääntymiseen (lajin elossapitämisvaisto)
 tai kumpaakin!

-- Yleensä kun kasvien nimellisarvo löytyy kukinnosta ja kukista, mutta kärpäsloukun kohdalla se ei mun mielestä pidä paikkaansa. Lajin erikoistuneet lehdet ovat se juttu miksi kasvi on niin kiinnostava ja haluttu kokeiltava. Kukat ovat pieni plussa joo, mutta kuinka moni tähtää kukkimisen ja sen tuloksena saatujen siementen jälkeiseen aikaan?

Kärpäsloukkua ei kannata kukittaa esteettisyyden takia. Jos haluaa lisää kärpäsloukkuja niin on paljon helpompaa + nopeampaa joko ostaa kaupasta niitä lisää tai sitten jakaa kasvi jos ruukussa on useita kasvupisteita/kasveja. Siemenestä kasvatettuna saa odottaa pari vuotta että taimet kasvavat "kunnolla syötettävään kokoon". 
 

Jotenka summattuna = Jos haluat nauttia kärpäsloukustasi kauniimpana ja pidempään, leikkaa kasvava kukkavarsi heti alkuunsa! :-) 

Jos sinua kuitenkin siemenestä kasvattaminen kiinnosta tsekkaa tämä sivusto: http://venusflytrap.info/how-grow-venus-fly-trap-seed/
--

No comments:

Post a Comment

kiitos! :-)