1.7.13

maan alla kasvavat kannut / pitchers that grow under the ground

Tänään oli vähän terrojen siivoilua - vaikkakin vesiherneiden ja kihokkien terra jäi kääntämättä ja siivoomatta -> huomenna sitten uudestaan :----D

Uudelleenruukuttaessani N. ampullaria ''Brunei Red x Harlequin'' neppiä iskin kasvin tuttuun tapaan uuteen ruukkuun ja rahkasammalta päälle. Kasvin multapaakun keskiosasta kuitenkin sojotti jotain valkoista, ihan kuin iso juuri olisi kasvanut vaakasuoraan.
____
I was repotting my  N. ampullaria ''Brunei Red x Harlequin" when I suddenly noticed something white in the middle of sphagnum lump. Like there would have been a big white root growing vertical.


Hyvänen aika siinähän kasvoi kannu!! D8 
___
It was a pitcher!Kannu oli valkoinen ja littana kuin lätty. No varmasti jos se pari senttiä maan pinnan alla kasvaa! Olin ihan hämmentynyt, että miten näin voi käydä. Miten uusi kasvupiste voi alkaa kasvamaan pimeässä, kosteassa paikassa jonne aurinko ei ole vuoteen paistanut?
_
The pitcher was as flat as as a thin pancake - and white. It grew a few cencimeters below the surface of the potting media. I was confused by its origin. How a pitcher could form under the ground without light?

se oli nojannut ruukun seinään

En kyllä muista milloin olisin viimeksi törmännyt tällaiseen tapaukseen - edes "normaaleilla kasveilla".

__
I really can't  remember a case when I would have stumble by this kind of occasion.


Seuraavaksi päätin poistaa pienen kasvin keinolla millä hyvänsä. Eihän se olisi mahtunut kasvamaan uudessa ruukussa mitenkään. Avatessani multapaakkua enemmän, paljastui lisää valkoisia lehdenalkuja. Niissä oli kannunalutkin valmiina. Sörkittyäni tarpeeksi pieni kasvi irtosi. Kasvupiste säilyi hyvänä ja siirsin sen suotuisampaan kasvupaikkaan. Vihreän ampullarian ruukkukasveriksi (:
__
I decided  to remove this little plant. More white leaves started to show up. I managed to remove the plant without disturbing it's growth point. Now it is growing alongside a green version of N. ampullaria

Piti ihan miettiä miten moinen sattuma oli voinut tapahtua, saada alkunsa.Ostin kyseisen kasvin vuonna 2009 czplants.comista. Aluksi kasvi kasvoi hyvin, mutta vuoden jälkeen kasvu alkoi pysähtyä. Se ei enää jaksanut tehdä uusia lehtiä ja aloin jo toivottomaksi sen kanssa. Kuitenkin ollessani toiveikas ihminen en heittänyt kasvia roskiin, vaan iskin sen 100% rahkasammaleeseen, tuohon samaiseen ruukkuun josta tänään bongasin tuon kannun. Ostin vuonna 2011 uuden, samanlaisen kasvin eräältä yksityiseltä henkilöltä. Surin vanhaa punaista ampullariaani ja päätin siten ostaa uuden vanhan tilalle. Vuosi sitten tämä vanha punainen ampullaria alkoi kuitenkin kasvaa hälyttävän nopeasti ja tänä vuonna se aloitti tekemään basaleita. Ne ovat maanpäällisiä kannuja, jotka kasvavat juuriversoista. Juuri näistä "kannumatoista" Nepenthes ampullaria on tunnettu.
__
Initially the plant which I purchased in 2010 grew well but it started to sulk in 2011. I  got angly and bought a new one. I didnt throw the old one  it away but repotted it in 100% sphagnum. It recovered well and started to produce basals this year.

vuonna 2011 - in 2011
Tosiaan se syy. Kasvi oli kasvattanut pitkän varren jonka sitten istutin syvälle jolloin vain nuo lehden näkyivät ruukun pinnalla. Ilmeisesti tuossa varressa on joku kasvupiste aktivoitunut jossain vaiheessa. Miksi se kuitenkin aktivoitui ilman valoa - ei mitään hajua.
 ___
But what was the fault?  When I repotted the plant I stuffed the most of the stem under the sphagnum. Maybe an inactive node activated accidentally. Who knows?:)


Kasvit on sangen hämmästyttäväviä ja upea eliöitä. Tänään sain olla todistamassa yhtä ihmeellistä kokemusta! :)

5 comments:

 1. Onpas jännää! Kasvit tuntuvat yllättävän juuri silloin kun vähiten odottaa!:) Pakko ihastella vieläkin kuinka somia nuo kannut ovat, sekä vihreät että punaiset. Mikä sinusta on mielenkiintoisin kannukasvilaji?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt kyllä heitit pahan kysymyksen! :) Jos näistä omista kasveista pitäisi valita, ottaisin lowlanderina N. rafflesianan kaikkine muotoineen ja highlandereistani N. spectabilis.

   Mutta jos saisin valita ihan minkä tahansa, niin se olisi varmasti N. hamata http://farm2.staticflickr.com/1282/621926118_38017c5b03_o.jpg

   Delete
 2. Maravilhoso, um dia vou tentar cultivar um.
  abraços

  ReplyDelete
 3. Näyttää jännälle, ihan kuin aneeminen 'Borneo Sunset' tai 'Hot Lips.' CPUK:ssa oli kuva kun jotain suurin piirtein samantapaista oli tapahtunut Cephalotus-kasville, mutta silti aika harvinaista. Kannattaa varjostaa aluksi jollain ennen kuin saa lehdet väriä pintaan, mulla kärpäsloukku näytti talvilevon jälkeen tuolta ja sitten paloi liian voimakkaan valon alla.

  Itselläni tuo samainen neppi, mutta vielä basalia odotellessa. :)

  ReplyDelete
 4. Sua coleção é maravilhosa.
  Parabéns pelo cultivo.
  abraços

  ReplyDelete

kiitos! :-)