26.12.14

let it snow...in a basement?

Kaikki vielä messissä? Ei ole loma vielä tuupertanut? Mua ainakin väsyttää jo ihan kamalasta, tosin päivällä paisto aurinko ihanasti siniseltä taivaalta!

Tällä viikolla tuli mukavat pakkaset! Paikoin -14C yöllä ja nytkin on about -12C  :-B


Kellarissa lämpötila laski alkuviikosta paikoin 5 asteeseen.  Ihan kiva noita levollisia ajatellen, koska ne tarvitsisivat kunnon kylmää. Lumi on lämpötilaltaan 0,7C  ja sulamisessa kestää joku 5 tuntia. Sillä aikaa kasvualusta viilenee ja lumen sulaessa aluslautasella oleva vesi kylmenee hyvin.

Tällä hetkellä kyseiset kasvit saavat valoa 7h (4000K) ja lämpötilat on noin 7-9C paikkeilla. Levolla kasvit ovat olleet 6 viikkoa (14.11.->). Olen ajatellut pitää niitä ystävänpäivään asti jolloin tulee kolme kuukautta täyteen, eli kasvatuspiireissä suositeltu minimilepo on täyttynyt.

6 comments:

 1. Ihana tämä blogi ja upeita kasveja <3 :) itellä yksi nepenthes louisa ja joku tuntematon yökönlehti ikkunalla+kaksi sarraceniaa kellarissa.... Mitä luulet, miten pitkään kannattaa pitää nuita sarroja tuolla talvilevolla? Sain vietyä ne sinne vasta nyt alkuviikosta, kellari sijaitsee nimittäin eri osoitteessa kuin kasvit normaalisti majailevat... :/ joten lepo taitaa jäädä lyhyeksi? Ovat tosin olleet melko viileällä ikkunalla, n.+15°C tai vähän alle jopa. Nyt kellarissa ovat pimeässä ja lämpötila on n.10°C.

  ReplyDelete
  Replies
  1. moip! Kiva kuulla että kasvit kiinnostavat! :--) Milloin olet hankkinut sarrasi? Näin loppuvuodesta kaupasta ostettuja ei tarvitse pistää levolle, koska ne ovat kaupassa/tuotantolaitoksessa ollessaan sivuttaneet lepotarpeensa. Jos kasvit ovat olleet jo pidempään niin yleisesti otettuna sarrat kelpuuttavat hyvin 3 kuukauden talvilevon. Monet pistävät kasvinsa maailmalla levolle halloweenina ja ottavat pois ystävänpäivänä. Kasvit ovat kuitenkin yksilöitä ja itekin pistin omani levolle vasta marraskuun puolivälissä koska ilmat suosivat siihen asti pihalla pitämistä.

   Mitä lämpimämpi talvehdituspaikka, sitä enemmän kasvi tarvitsee valoa (koska sen elintoiminnot käyvät nopeammin kuin kylmemmässä = tarvitsee energiaa). Viileä ikkuna on ok jos saavat kuitenkin valoa. Tuolla sun kellarissa suosittelisin jotain valoa koska 10 asteessa kasvit eivät ole syvässä levossa, vaan siihen ne vaipuvat alle 5 asteessa.

   Voisit myös talvehdittaa kasvit jääkaapissa, jolloin ne eivät tarvitse valoa. On kuitenki eri juttu antaako porukat luvan :) - Siru

   Delete
  2. Kiitos selvennyksestä! :) En omista kasvilamppua, joten lisävalo kellariin ei oikein ole tällä hetkellä ainakaan mahdollista.
   Kasvit ostin joskus kesällä.
   Nyt ajattelin neuvojesi perusteella että siirtäisin sarrani takaisin ikkunalaudalle, jos se olisi niille parempi :) toivottavasti eivät järkyty pahasti siitä että niitä siirrellään paikasta toiseen :O

   Delete
  3. Ja jääkaappiin kasvien laittaminen kielletty meillä..... :/

   Delete
  4. Ikkunalauta on ok kunhan huone ei ole liian lämmin ja alla ei ole hehkuvaa patteria. On hyväkin juttu jos ikkunasta huokuu vähän kylmää ilmaa :-)

   Delete
  5. Selvä ja kiitos avusta :) vanhassa puutalossa asutaan, pattereita ei ole ja oikeastaan ei huoneessa missä kasvit ovat ole edes varsinaista lämmitystä :) talo noin muuten lämpiää täysin puulla ja näinollen lämmitys on täysin tuvan uunin ja kamareiden takkojen varassa :) koska lämmitys sijaitsee talon keskellä niin ikkunat ja seinänvierukset ovat sitten viileämmät. :) ainakin joillekin huonekasveille tämä sopii hyvin ^^

   Delete

kiitos! :-)