19.12.14

Successful Nepenthes flower pollination!

Yesshhhh! :-)

Jos viime viikolla oli huippujuttu kun Darlingtonia siemenet alkoivat itää, tämän viikon huippis taitaa olla onnistunut kannukasvin pölytys! Siis ennen en ole koskaan tällästä tehnyt ja ekakertalaisena tilasin sitten (siite)pölyjä Ruotsista ja Saksasta. Turkistakin olis pitänny tulla yhden risteymän pölyjän mutta kas kummaa ei siitä sitten tullu mitään. Tyypillä tais olla parempaa tekemistä... kyllä me suomalaiset aina lupaukset pidetään!

Enkä siis mitään rahaa maksanut pölyistä. Yleisenä käytäntönä on, että siemenet jaetaan puoliksi kummankin osapuolen kanssa (tyttökasvin omistaja (saaja)  + poikakasvin omistaja (luovuttaja)).

Siementen kehityksessä menee varmaan 1½-3  kuukautta   ei mitään hajua. Kaikki on tapahtunut suhteellisen hitaasti. Bongasin kukka-alun 11 viikkoa sitten kun se oli vasta peukalon kokoinen.

Vasemmalla: nuori, pölytystä vaille oleva tyttö kukka
Oikealla: pölytetty, siemeniä parhaillaan muodostava tyttö kukka


Sitten kun tässä on ollut vähän häslinkiä että mikä ihme risteymä toi emokasvi oikeasti on. Oon kutsunut sitä tähän asti Nepenthes x Tiveyi:ksi (maxima x veitchii), mutta nyt oon vähän kääntynyt sen puoleen että se vois olla Nepenthes allardii:kin (veitchii x maxima). Pelastin kyseisen yksilön kukkapaupasta 6 vuotta sitten joten alkuperästä, puhumattakaan geneettisestä linjasta ei ole mitään hajua. Mistä sen nyt voi tietää kummin päin tuo risteymä on.

Varmaa on, että siinä on veitchii:tä (lehtien ja kannun karvaisuus, kannun muoto, leveä kannunreunus) ja maxima:a ( kannun raidat)

Jos nyt kuitenkin oletetaan että emokasvi on mikä on, niin mulla on tulossa seuraavia risteymiä:

Nepenthes (maxima x veitchii) x adnata
Nepenthes (maxima x veitchii) x veitchii
Nepenthes (maxima x veitchii) x maxima 'mini'

No comments:

Post a comment

kiitos! :-)