14.4.16

pelastakaa tötteröt majavilta

Untitled
Pitkäneulasmännyn (Pinus palustris) taimia

Tänä aamuna tuli nukuttua ihan hyvin kun vasta kahekselta jaksoi ittensä sängystä nostaa! Olin kuvitellut päivän teemaksi jotain muuta kuin se loppujen lopuksi oli. Elikkä täällä kasvatetaan lihisten lisäksi muita suomaiseen ympäristöön kuuluvia kasveja kuten yhtä mäntylajia, joka kasvaa luontaisesti siis samoilla seuduilla kuin tötterölehdet. Tavoitteena täällä on hoitaa alueiden ekosysteemit kuntoon, eli palauttamalla pelkkiä lihansyöjäkasveja metikköön ei saada haluttua vaikutusta. Tarvitaa myös muita alueen elosysteemiä tulevia lajeja ylläpitämään tasapainoa.

No jooh. Siivottiin kasvatuspöytien alustat, nostettiin triljoona taimea pöydälle (aah reisilihasjumppaa!) ja dumpattiin talven yli suojana ollut männynneulaskerron pellon laidalle. Lisäksi taimet kasteltiin. Kuulostaa tosi simppeliltä mutta tohon meni koko aamupäivä :') Näköjään tuli hyvät rusketusraidat haboihin kun nyt kattelee! Phil tuli taas puolilta päivin piristämään päiväämme ja siitä sitten taas lähdettiin hakemaan polttopuita. Mä oon varmaankin aika bodari kun saavun Suomeen kun oon nostellut polttopuukuormia kolme kertaa viikkoon. Hyvää treeniähän tollanen pölkkyjen kärryyn viskominen ja kärrystä puupinoon nostelu on.

Untitled
Päivän "loppureeni" oli mennä tuonne takametikköön, joka on siis suojeltu luonnonsuojelualue, mutta osa tätä tonttia ja tutkimuskeskuksen toimintaa. Tosiaan, vähän matkan päässä majavat on rustaillu puita nurin ja veden pinta on täällä puolella noussut sen verran että alunperin istutetut tötterölehdet on jääny täysin veden alle. Nehän eivät kasva suoraan vedessä, eiväthän ne ole täysin vesikasvejakaan. Kasvin kasvupisteen pitäisi jäädä vedenpinnan yläpuolelle jolloin hukkumisvaaraa ei olisi. Tosin mitä nyt tuolla nähtiin niin jotkut oli aivan upoksissa vedessä. Tarvitseehan ne kasvitkin happea!

Untitled
Majavien tekosia kun vedenpinta nousee näinkin korkealle.

Untitled
Heelp mee :(
Me siis Richin kanssa etittiin näitä uppeluksissa olevia kasveja, kerättiin ämpäriin, ja etsittiin uusi kasvupaikka niille jostain vähän ylempää alueelta. Kasvit tulee istuttaa sellaiseen mättääseen jossa kasvaa jo valmiiksi rahkasammalta. Näin ollen jos vaikka vedenpinta vähän laskisi, ja tulisi semi kuivakausi, niin rahkasammal pysyy yllättävän märkänä aivan sisältä.

Untitled
Pääsette turvaa nou hätä!Untitled
Nyt on hyvä :)
Päivittäisessä etsi kihokki-kisassa ei löytynyt tänään voittajaa. Jossain kohdassa olelleita pyöreälehtikihokkeja ei ollutkaan enää, vaan näköjään vuoden polttamatta ollut maa oli tukehduttanut kasvit alleen. Päivän lopuksi Rich lähti hengellisiin velvoitteisiinsa mun jäädessä asemalle. Koska. Phil oli raijannut jostain taas huonekaluja, ja oli saanut lasisen työpöydän jonka ajattelis sopivan mun huoneeseen. Myöskin! Mä sain vihdoin ja viime työlampun! Siis koko tän ajan täällä ollessani oon aina illasta sytyttänyt tän huoneen kattolampun, koska muutakaan valonlähdettä ei ole ollut. Nyt on! Jes! :D Huoneen järjestysmuutoksen myöhäisestä ajankohdasta johtuen en nyt saa tänne kuvaa, mutta ehkä huomenna?

Untitled
Kukkii kukkii!

Terkut Suomeen!

No comments:

Post a comment

kiitos! :-)